Baku er hovedstaden i Aserbajdsjan, som befinner seg i Kaukasus og grenser mot Kaspihavet i øst. For de fleste av oss er ikke Baku mye mer enn byen som arrangerte Eurovision for et par år siden. Andre har kanskje også fått med seg byens oljeeventyr. Baku ble derfor en stor overraskelse for min del.
Baku har rundt to millioner innbyggere, og kan spore sin historie tilbake til noen århundrer f.Kr. Landets oljeeventyr startet på 1800-tallet, og på et tidspunkt var Bakus oljefelter de største i verden. Jeg leste et sted at byen er som kjærlighetsbarn av Dubai og Paris, og det stemmer egentlig ganske bra. Spesielt hvis man i tillegg nevner den gamle sovjetiske onkelen. Aserbajdsjan var nemlig en del av Sovjetunionen, og Russland før den tid. Heldigvis er det mindre å se av de gamle sovjetiske firkantblokkene i sentrum av Baku idag. Men man skal ikke så langt ut av byen før de plutselig står der.
Men byen har tatt oppgjør. Mange av de nyeste tilskuddene av byens byggverk, er så organiske og flytende i formen at man nesten ikke skjønner det er mulig. Utallige nye, moderne byggverk er under konstruksjon, og det virker som Baku bruker alle pengene sine på å bli den nye futuristiske hovedstaden i området.
Jeg dro til Baku med ganske lave forventninger, men ble på mange måter svært overrasket. Dette er absolutt en by som gjør seg som weekendreisemål, spesielt etter at landet introduserte e-visum i fjor. Lurer du på hva det er å se og gjøre i Baku? Da er dette innlegget til deg.
1. Gamlebyen
Til tross for alle sine nye moderne bygninger, er det kanskje gamlebyen (Icheri Seher på aserbajdsjansk) i Baku som byr på det mest unike innblikket i byens identitet. Fra 1100-tallet og fram til 1800-tallet, var ikke Baku større enn dette, og kameler ble parkert i ørkensanden utenfor bymurene. Når oljeeventyret startet, tok det ikke lang tid for byen begynte å strekke seg utover i alle retninger. Alle byens historiske monumenter finner man på innsiden av murene i gamlebyen, inkludert jomfrutårnet (Maiden Tower) og Shirvanshahpalasset, som får egne punkter under. Her finner man også hoteller, spisesteder, og utallige suvenirsjapper, for de som ønsker denslags
2. Maiden Tower
Jomfrutårnets opprinnelse er ukjent, men man tror at det ble reist på 1100-tallet. Det sies å være hele tyve ulike legender som beskriver tårnets opprinnelse og funksjon. En av legendene forteller at en av byens første konger tvang datteren hans til å gifte seg med en mann hun ikke ønsket. Til slutt sa hun ja, men at faren måtte bygge et tårn til henne først for å vise sin kjærlighet til henne. Når tårnet var ferdig, klatret hun opp til toppen, og kastet seg utfor og inn i døden…
Til tross for stedets dystre legender, er det et spennende sted å besøke – og fra toppen får man en fin utsikt for 10 manat.
3. Shirvanshahpalasset
I gamlebyen finner man også Shirvanshahpalasset, som regnes som en av byens historiske perler. Komplekset ble påbegynt på 1400-tallet av Shirvanshah Sheykh Ibrahim I. Shirvanshah betyr kongene av Shirvan, og dette fungerte som hjemmet til kongefamilien. Palasset er bygget i islamsk stil, og man kjenner igjen arkitekturen fra steder som. Iran og Usbekistan, bare i litt mer beskjeden stil. Her er det for eksempel ikke brukt fargerike fliser i arkitekturen. I tillegg til palassbygningen består komplekset av to moskeer, ruinene av badehuset, et par mausoleer, øst-porten og en hel rekke gamle steinfriser. Innvendig i palassbygningen finner man et museum som viser kongenes og stedets historie, og diverse gjenstander som f.eks. gamle klær, sko og barteholdere (som mennene tok på om natten for at bartefrisyren ikke skulle ødelegges mens de sov).
Det koster 10 manat i inngang, og man bruker gjerne en times tid på å utforske stedet.
4. Heydar Aliyev Cultural Center
Et at de mest unike byggverkene i Baku er kultursenteret Heydar Aliyev. Det hvite bygget stod ferdig for noen år siden, og har ikke ene eneste rett linje. Det er rett og slett som et hav av organiske former. Bygningen brukes som konferansesentert, teater, museum og bibliotek – og ser ut som få andre ting du har sett tidligere.
5. Prominere langs Bulvar
Boulevarden («Bulvar» på lokalspråket) langs sjøen har vært brukt siden begynnelsen av 1900-tallet, og byr på utsikt mot flammetårnene og Kaspihavet. Her samles og promenerer byens innbyggere til alle døgnets tider. Her ligger også det nye teppemuseet, med sin svært spesielle form. Det ser rett og slett ut som et delvis sammenrullet teppe. Like i nærheten ligger også et annet bygg under oppføring, som ser ut som en Lotusblomst. En annen lotusformet struktur er fontenen som ligger ute i havnen. Den er 120 meter høy, og regnes som den høyeste fontenen i Europa.
6. Gondoltur i lille Venezia
Etter å ha sett de foregående stedene i Baku, blir man kanskje ikke overrasket over at byen til og med har sin egen lille versjon av Venezia. Stedet befinner seg på Boulevarden langs havet, i nærheten av den enorme flaggstangen, og her samler det seg mange spesielt på kveldene når kanalene lyses opp. I lille Venezia kan man ta med seg sin kjære, eller hvem det måtte være, og ta seg en gondoltur under broene. Det hele er både sært, noe merkelig og sikkert litt koselig også – og veldig «typisk» Baku.
7. Ildtempelet Ateshgah
Aserbajdsjan kalles også ildens rike. Det er nok på grunn av landets store olje og gassreserver, som i alle tider har inspirert og fascinert mennesker. Noen av disse menneskene var tilhengerne av zoroastrismen (en gammel persisk religion). De bygget dette ildtempelet i Baku over noen gassreserver, som gjorde at ilden alltid brant her i tempelet. Navnet «ateshgah» betyr bokstavelig talt ildens hjem. Tempelet var i mange hundreår et pilegrimssted for zoroasterne, men ilden i tempelet slukket av seg selv i 1969, etter mange tiår med gass- og oljeutvinning i nærheten. Nå til dags fungerer tempelet bare som museum og besøksarena for turister, og gassrør har blitt innstallerte for å skaffe drivstoff til ilden som nå er tent igjen.
8. Flammefjellet Yanar Dag
Yanar Dag betyr det brennende fjellet, og befinner seg nord i Baku. Navnet høres vel ganske dramatisk ut, og man kan på en måte si at dette er Aserbajdsjans beskjedne versjon av «door to hell» i Turkmenistan (Darvaza-krateret), hvis du har hørt om det stedet. Fra denne åsen (det er altså ikke snakk om noe fjell), strømmer det naturlig ut gass. På 50-tallet kastet en gjeter en fyrstikk på bakken etter å ha tent på sigaretten sin, og plutselig tok bakken fyr. Siden den gang har det brent her. Ilden er ikke voldsom stor, men stor nok til at det hele er litt kult å se, spesielt om kvelden når flammene virkelig kommer til sin rett.
9. Spise på restaurant Dolma
Spise må man gjøre, og maten i Aserbajdsjan var på mange måter overraskende velsmakende. Retter jeg likte ekstra godt var gutab (som en slags dobbel pannekake med blant annet kjøtt, ost eller gresskar i), sadj (stekt gryte med lam og forskjellige grønnsaker), kebaber, dolma og piti-suppe. Det finnes mange fine og gode restauranter i Baku, men Dolma har dessuten litt tradisjonelt interiør, dersom man liker det. Restauranten ligger like ved Fountain Square. Jeg spiste et stort måltid til bare 60 kroner inkludert forrett, hovedrett og drikke der. Baku er billig altså.
10. Utflukt til Gobustan
Gobustan ligger rundt seks mil sør for Baku, og kan by på kule ting som bergkunst og gjørmevulkaner. Gjørmevulkaner, hva er det sier du? Vel, akkurat hva det høres ut som. Små og store vulkaner hvor det bobler av gjørme, som av og til velter over og spruter ut. Merkelig fascinerende, og gjørmevulkaner som disse finner man flest av i verden i nettopp Aserbajdsjan.
Mange av helleristningene i Gobustan stammer fra hele 12,000 år siden. En tid hvor Nord-Europa fremdeles lå under snø og is. Helleristningene finner man inne i grotter, ute på bergvegger og små og store steiner i området. Alt fra mennesker, dyr, båter og ritualer, til solen og stjerner er avbildet. Rikdommen og omfanget er så stort at stedet havnet på UNESCOs verdensarvliste i 2007. Enkelte av helleristningene har dessuten inspirert ingen ringere enn vår egen Thor Heyerdahl, det kan du lese om her.
11. Fjellheis og utsikt på kvelden
Aserbajdsjans frigjøring fra Sovjetunionen kom på bekostning av mange liv, og gravene til mange av disse finner du i Martyrs lane, på en høyde i Baku. Herfra, og ikke minst i Dağüstü Park, er det en fantastisk utsikt over Baku og de unike flammetårnene. Det kan være en god idé å dra opp hit om kvelden, slik at man også får med seg lysshowene til flammetårnene. Fjellheisen koster bare 0,50 manat én vei, og man kan gjerne ta taubanen opp og følge trappene ned igjen.
For oss turister er Baku på mange måter et vakkert og fascinerende skue. For de lokale er saken litt mer komplisert. Moderne høyhus spretter opp i en alarmerende fart, og pengebruken til regjeringen er på mange måter voldsom. Korrupsjon er ingen mangelvare i Aserbajdsjan, og på mange måter virker det mye viktigere å bruke statsbudsjettet og oljepengene på å fronte Baku til utlandet enn det er å bruke pengene på landets innbyggere. Svært mange er fattige, men få tør å snakke ille om landets president. Han arvet forresten presidentrollen fra faren, og har dessuten gjort førstedamen, hans kone, til visepresident (!). Jeg trenger kanskje ikke si så mye mer.
Til tross for dette, synes jeg Baku, og Aserbajdsjan i seg selv, er verdt et besøk. Aserbajdsjanerne er stort sett stolte av hovedstaden sin, og føler den knytter dem mer med Vesten enn tidligere. Men det kan jo være greit å vite at alt som glitrer som gull ofte har sin pris.
Praktisk informasjon om Baku
Tidligere kunne visumprosessen være en omfattende affære, men nå får man e-visum på nett til bare 25 dollar. Enkelt og greit. Mer informasjon her.
Man kan fly til Baku fra Norge med én mellomlanding for ca. 1,500 – 2,500 kroner. Jeg reiste med Turkish Airlines, men andre flyselskap som f.eks. Air Baltic, Aeroflot og Air France flyr også dit.
Flyplassen er i likheten med byen overraskende moderne og flott. Det går en flybuss hver halvtime inn til byen for 1.30 manat (6 kroner!). Den tar ca. 20-25 min. Bussen stopper ved metrostasjonen 28 May, hvor man enkelt kan hoppe på metroen og ta den to stopp til gamlebyen. Metroen koster bare 0.20 manat pr reise.
Kunne du tenkt deg en tur til Baku, eller har du kanskje allerede vært der?
Tak for et dejligt indlæg fra Baku. Det er en by jeg intet kender til men som ud fra din beskrivelse og din smukke billeder, ser den meget spændende ud. En by hvor gammelt møder nyt og som nok snart skal ses inden skyskraberne overtager den. Ja et land og en by med stor forskel på rig og fattig og en politik som vi i Norden ikke kan stå indenfor. Tror godt jeg kunne blive fristet til at besøge Baku for jeg elsker store kontraster og det må man vel sige den har 😉
God weekend Renate og tak for inspiration.
/Annette
Ja, den ser litt spennende ut, ikke sant? 🙂 Av hva jeg hadde sett og lest tidligere så den ganske grå og trist ut, men jeg fikk et fullstendig annerledes inntrykk da jeg dro dit selv. Det er bare så synd at byens modernitet er på bekostning av landets innbyggere, og at myndighetene ikke kan finne en løsning hvor de både kan hjelpe innbyggerne sine (som alltid burde være viktigst), men også fronte landet med en fancy hovedstad.
Takk, og håper du/dere har hatt en fin weekend også! 🙂
Bildet med løven på veggen var utrolig stilig! <3
Hehe, ja den løven var skikkelig kul! Mange slike spennende små detaljer å se rundt i Baku. 🙂
Flott innlegg om Baku. Har hatt planer om å reise dit og ble skikkelig glad når jeg fant dette innlegget 🙂 Mange nyttige tips.
Så spennende at du har tenkt deg til Baku, og hyggelig å høre at du fant innlegget nyttig. 😀 Det kommer et par innlegg til om byen og Aserbajdsjan snart.
Kan du anbefale et hotell i Baku? Skal dit i mai
Hei Wenche! Jeg kan bare anbefale stedet jeg bodde på selv, og det heter Old Town Guest House. Enkelt, men trivelig og veldig sentralt i gamlebyen i Baku.