I rallarenes fotspor opp Fykantrappa

I nærheten av Svartisen og Glomfjord ligger Fykantrappa, 100 år gammel og 1129 trappetrinn lang. Den tar deg raskt opp 300 høydemeter fra dalbunn til høyfjell i en nydelig del av Norge.

Fykantrappa er et av Europas best bevarte utendørs trappeanlegg, og lar deg følge i fotsporene til rallarene opp på Glomfjordfjellet. Men, du lurer kanskje på hva en rallar er? Rallar er rett og slett et eldre ord for en anleggsarbeider, gjerne løsarbeidere ved jernbaneutbygging eller ved vannkraftverk. Rallarene i Glomfjord arbeidet med nettopp sistnevnte.

Trappens historie startet i 1919. Rallarene hadde allerede arbeidet noen år med å lede vannet fra fjellet ned til kraftverket i Glomfjord, og å komme seg opp på fjellet var tungt. Det var en lang vei opp (og ned), og for å lette på arbeidsveien ble Fykantrappa bygget. I stedet for å klatre opp mellom buskas, trær og over skumle steinheller, kunne rallarene nå følge trappen 1129 trappetrinn til topps.

For å komme til Fykantrappa kjører man FV 17, eller kystriksveien, og tar av mellom Svartistunnelen og Fykantunnelen, like utenfor Glomfjord. Herfra går det en vei helt opp på fjellet, men før første tunnel tar man av til venstre og parkerer bilen på parkeringen der.

Derfra går man mot den gamle gondolstasjonen, og hengebroen som tar deg over elven mot fjellsiden trappen befinner seg på. Herfra ser Fykantrappa liten og skrøpelig ut i den mektige naturen rundt. Det ser nesten ut som trappen kan føre deg helt opp til himmelen.

Fra parkeringen nede i dalen opp til toppen på høyfjellet er det ca. 300 høydemeter, og en lengde på rundt én kilometer. Det går med andre ord ganske bratt oppover. For mange vil trappen virke litt i det skumleste laget, spesielt den første delen av den. Trinnene er svært smale, og trappen temmelig bratt. Dessuten henger den nærmest i løse luften ut fra fjellveggen med et stup ned mot elven langt der nede.

Denne nederste delen av tretrappen er langt yngre enn 100 år. Trappa befinner seg i et rasutsatt område, og i 2015 gikk det et ras her som feide bort de nederste delene av trappeanlegget. Trappen ble heldigvis raskt bygget opp igjen, og står i dag sånn ca. slik den opprinnelig gjorde.

Veien opp byr på flott utsikt ned mot Fykanvatnet, og stigningen går raskt. Jeg hadde bare en liten sekk på ryggen, men måtte bære hunden opp de smaleste partiene. Det er derimot ingenting i forhold til de femti kiloene rallarene ofte bar på ryggen når de skulle opp trappa.

På toppen finner man ikke bare en nydelig utsikt. Her står også restene av gondolstasjonen fra 60-tallet, og den gamle Rallarbrakka. Sistnevnte ble bygget i 1913, og har åpent noen ganger i uka mellom juni og august for matservering.

Siden Rallarbrakka er stengt denne dagen, fortsetter jeg videre langs de gamle skinnegangene til demningen ved Nedre Navarvatn, og setter meg i ly for vinden bak en gammel rødmalt bygning. Her blir det niste for både to- og firbeinte i solveggen.

Herfra kan man fortsette innover Glomfjordfjellet, gå ned i dalen igjen på gamle stier, eller følge Fykantrappa tilbake igjen til startpunktet. Jeg velger sistnevnte denne gang. Når man går ned trappa slipper man jo dessuten å snu seg et par ganger i sekundet for å se på utsikten.

Det er likevel viktig å se hvor man setter beina. Her vil man jo helst15 ikke trå feil.

Praktisk informasjon om Fykantrappa

Turen opp Fykantrappa er på rundt 300 høydemeter, og rundt 1,7 kilometer lang tur/retur. Trappa er åpen for alle, og man går på eget ansvar.

Turen opp tar mellom en halvtime til en time avhengig av form, og hvor mange stopp man tar. Det står på 1129 på øverste trinn, men enkelte steder leser jeg at trappen bare er 1126 trinn. Hva som stemmer aner jeg ikke, da jeg ikke gikk å telte trinnene selv, haha.

Har du gått Fykantrappa selv, eller er det noe du kunne tenke deg å gjøre?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.