Opplevelser i og rundt Burgas

Sponset reise

Burgas er den fjerde største byen i Bulgaria, har internasjonal flyplass og fungerer som transitby for mange av de som besøker den bulgarske svartehavskysten. Likevel er det verdt å stoppe her, for Burgas har et sjarmerende sentrum, langstrakte strender og byr på noen spennende utflukter.

De fleste nordmenn forbinder kanskje den bulgarske svartehavskysten med Sunny Beach. Kanskje ikke så rart siden det er landets største turiststed og har en finkornet sandstrand som vil forlokke de fleste. Sunny Beach er derimot et godt eksempel på at populariteten har sin pris. På denne stranda ligger man rett og slett som sild i tønne. Heldigvis har Bulgaria en rekke andre (langt mer) spennende og innbydende steder å besøke langs svartehavskysten. Burgas er et av disse stedene. Her kan du bade i saltsjøer, besøke spa-anlegg, bo på elegante hoteller, spise deilig mat, dra på båtturer og nyte late dager på stranden.

Burgas

Burgas er den nest største byen på den bulgarske Svartehavskysten. Området byen ligger på er historisk, men bebyggelsen er for det meste fra 1800-tallet. Dette er en industriby, men sentrum er langt triveligere enn de industrielle omgivelsene. Flere av bygningene er i italiensk stil, spesielt langs gågaten Aleko Bogoridi. Mange av disse bygningene ble tegnet av italieneren Ricardo Toscani, og ble bygget for byens rikmannsfolk på 1800-tallet.

Burgas er ikke en by med en rekke severdigheter man må rekke innom, men et sted man vandrer rundt og suger til seg den trivelige og rolige atmosfæren. Her kan man shoppe, stikke innom et museum eller to, og ta seg en limonade eller iskrem fra en av de mange koselige kafeene.

I et av de mange italienske husene finner du det historiske museet i Burgas. Det er ikke stort, men viser til regionens lange historie. Her kan du se alt fra verktøy fra steinalderen, og en syv tusen år gammel kano til greske statuer, romersk glass – og ikke minst en fantastisk trakisk gullskatt.

Som mange av byene langs den bulgarske svartehavskysten har Burgas sin egen strandpromenade (eller sea garden, som de kalles her) med park, skulpturer, lekeplasser, fontener og vakre blomstrende planter. Den er så stor at man trenger dagevis for å utforske hele. Fra promenaden kan du også gå ned trappene til havet, og ut på en 300 meter lang T-formet brygge hvor lokale fiskere ofte prøver lykken. Herfra ser du også ut til strendene som strekker seg bortover så langt øyet kan se, og hva passer vel bedre enn å ta seg et bad i Svartehavet etter en lang og varm dag med utforsking?

På kvelden dro vi til restauranten Neptun som ligger nedenfor sjøpromenaden og rett på stranden. Her kunne vi studere stjernene og fullmånen mens vi hørte bølgene slå inn mot land like bortenfor der vi satt mens vi nøt deilige fiskeretter og drakk lokal vin.

Saltsjøer og mineralsk leire

De fleste kommer til Burgas for å svømme i Svartehavet, men visste du at Burgas har egne saltsjøer? Her kan du duppe rundt på samme måte som i Dødehavet! Dette må være en av Bulgarias beste hemmeligheter. Like nord for Burgas og like ved innsjøen Atanassov ligger det store menneskeskapte saltsjøer. Her produseres det hele 40,000 tonn med salt hvert år. Saltvannet kommer fra Svartehavet, og den røde vannfargen skapes visstnok av alger og blir sterkere desto mer konsentrert saltvannet blir. Å bade i det saltkonsentrerte vannet i bassengene gjør godt for både kropp og sjel. Har du selv duppet rundt som en kork i Dødehavet vet du hvor utrolig spesielt og gøyalt det er.

Etter badingen anbefales det å smøre seg inn i den mineralske leiren nærmest inngangen. Når den har tørket går du ned til Svartehavet og vasker deg ren igjen i bølgene. Det er en fantastisk (og nesten gratis) spa-opplevelse! Huden min var utrolig myk i flere dager etter dette besøket. Hadde jeg bodd i Burgas hadde jeg nok dratt hit hver dag.

Stedet er åpent fra 08 til 20 hele sommeren, og inngangen koster bare 2 leva. Det finnes et svært enkelt myntoperert toalettbygg på stedet, men det var ikke spesielt rent eller trivelig (men greit nok til å bare skylle av seg). Reiser du på egenhånd finner du saltsjøene ved å skrive inn «Burgas Salt-Parking» på Google Maps.

St. Anastasia Island

En halvtimes båttur utenfor Burgas ligger St. Anastasia Island. Dette er den største bebodde øya i Bulgaria, som til tross for betegnelsen egentlig er ganske liten. Her finnes det ikke så veldig mye, annet enn et gjestehus, en restaurant, et museum, en kirke og et fyrtårn. Dette var opprinnelig en klosterøy siden middelalderen viet helgenen St. Anastasia, og har flere ganger blitt angrepet og nedbrent av pirater. En legende forteller at munkene ba St. Anastasia for å redde dem fra disse piratene, og hun sendte en storm som sank skipene før de nådde øya.

Fra 1932 ble øya og de gamle klosterbygningene omgjort til fengsel, og fungerte som Bulgarias Alcatraz. Hit ble politiske fanger, spesielt kommunister, sendt. Senere ble øya et trekkplaster for poeter og bohemer som fant kunstnerisk frihet i de avsidesliggende og vakre omgivelsene.

I dag kommer de fleste hit på dagstur for å se noe nytt og spise god mat. Restauranten serverer hovedsakelig sjømat og lokale retter, og har sitt eget øl. Det gamle klosteret er omgjort til museum, og det er også mulig å se innom den gamle kirken fra 14-1500-tallet. En vanlig halvdagstur lar deg være på øya i omtrent to timer, noe som i grunn er nok til å se alt. Trenger du lenger tid er det mulig å overnatte. Les mer om øya og hvordan du kommer deg dit her.

Våtmarksområdet Poda

Burgas er ikke bare omringet av saltsjøer og saltvann. Her ligger også fire store innsjøer; Burgasko, Pomoriysko, Atanasovsko og Mandrensko. Til sammen utgjør disse et svært areal, hele 9500 hektar. Dette utgjør det største våtmarksarealet i hele Bulgaria. Her hører det til store antall fugl og fuglearter. Hit kommer dessuten mange av fuglene som hører til i Norge på sommeren for å overvintre.

Midt i dette området, omtrent 8 kilometer sør for Burgas, ligger konservasjonssenteret Poda. Senteret åpnet i 1998 for å beskytte dette sårbare området og tilrettelegge for bærekraftig turisme.  Har man god tid finnes et par kilometer med vandreruter for å komme nærmere på fuglene. Dessverre hadde vi ikke så god tid, men vi fikk blant annet se en gigantisk sverm storker som sirkulerte i luften over oss når vi kjørte gjennom området.

Les mer om Poda og våtmarksområdet her.

Grand Hotel & Spa Primoretz

Vi overnattet like ved havnen og strandpromenaden i Burgas, på det femstjerners hotellet Grand Hotel & Spa Primoretz. Hotellet ligger tilknyttet strandpromenaden og har sin egen private del av stranden og et fantastisk bassengområde. Rommene var store, men hadde et noe datert interiør. Det var fint å se solnedgangen fra balkongen, men skulle jeg valgt selv hadde jeg nok valgt utsikt mot bassenget og havet. Husk å benytte deg av det flotte spa-anlegget. Til tross for mange stjerner og fantastisk plassering, er hotellet svært rimelig å overnatte på for nordmenn.

Jeg besøkte Bulgaria i samarbeid med Bulgarias turistorganisasjon i august 2021. Jeg har derimot ikke fått noen føringer på hva jeg skal skrive, og som alltid er meningene jeg presenterer her på bloggen mine egne.

Har du besøkt Burgas, eller er det noen av disse stedene som frister?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.