I sør har konseptet alpakkavandring vært i vinden lenge. Flere og flere har fått øynene opp for disse søte, nysgjerrige og forsiktige skapningene. Å tilbringe tid med alpakka, og ikke minst å vandre med dem, er både en avslappende, lærerik og morsom opplevelse ute i vakker natur.
Her i nord visste jeg ikke engang at vi hadde muligheten til å vandre med alpakka, før nå nettopp. High North Alpaca på Leivset utenfor Fauske har faktisk drevet med vandringer i liten skala i rundt et år allerede. Selskapet drives av Inger og Ole Orvin på gården deres, og de første alpakkaene fikk de for et par år siden. Likevel ønsker de at de hadde startet enda tidligere.
– Jeg skjønner ikke at vi ikke startet med disse dyrene allerede for tjue år siden, sier Ole lattermildt.
Alapakkaen er en mindre slektning av lamaen, og begge kommer fra Andesfjellene i Sør-Amerika. De har lenge vært en viktig ressurs for inkaene, som har brukt dyrene til transport, spist kjøttet og utnyttet den flotte ulla. Det var også nettopp i Sør-Amerika jeg fikk mitt første møte med alpakkaen, blant annet i Bolivia i 2013. Fjellsidene var fulle av dem. Noe nærkontakt var derimot vanskelig, de holdt seg helst for seg selv. Vi måtte derfor nøye oss med å beundre de på avstand. Ikke visste jeg da at jeg ville få muligheten til å bli bedre kjent med disse spennende skapningene her hjemme.
I Norge finnes det nå rundt 2500 alpakka. På gården til Inger og Ole bor for øyeblikket åtte av dem, men antallet er i ferd med å øke. Snart kommer fem nye. Tre kommer tilreisende sørfra, og hoppene deres venter dessuten avkom i løpet av sommeren.
Alpakka er flokkdyr, og det merker man fort. Kommer en av dem løpende, henger resten etter. Akkurat det skjer når Inger og Ole skal plukke ut alpakkaene vi skal gå med. Plutselig er det et helt hav av lys, fluffy ull foran oss. De heldige utvalgte alpakkaene for dagens vandring blir Harley, Storm og lederalpakkaen Nicholas. Sistnevnte er eldst med sine 11 år, og har en fantastisk lysebrun farge.
Jeg blir den heldige leieren av Storm, mens mamma, som også er med, får leie Nicholas. Inger tar med seg Harley, og sammen setter vi ut på tur.
– Det er så gøy å bli kjent med personlighetene deres. De er alle unike på hver sin måte, forteller Inger mens vi går.
Selv om turen ikke er så lang, blir vi bedre kjent med de vi også. Å spise løvetannblader og hestehov er visst en stor favoritt. Harley går rundt med en liten hestehov i munnviken nesten hele turen, og viser ofte fram sin rake, lange hals. Nicholas går gjerne fremst og stopper av og til opp og lager en søt liten lyd for å få kontakt med de andre bak. Storm er litt mer forsiktig, og vil helst gå bakerst så han kan følge med på de andre og på omgivelsene. På slutten finner han dessuten ut at det kan være greit å bare legge seg ned når han skal spise gress i grøftekanten. Det aller morsomste er derimot å gni seg mot trær og busker, for å klø litt i den tykke vinterulla.
Alpakkaene har dessuten en fast rasteplass under et tre hvor de stort sett alltid gjør fra seg når de går denne ruten. De er svært renslige og liker å holde seg til ett sted. Harley gjorde sitt fornødne på vei ut i marka, mens Storm og Nicholas ventet til tilbaketuren. Deretter er det bare å sakte, men sikkert trø tilbake til gården.
Vel tilbake møter vi også de yngste alpakkaene på gården. Aretunian, Alban og Al Pacino er bare 10-11 måneder gamle, og fortsatt under opplæring. De to sistnevnte er fortsatt litt forsiktige, men lille Al Pacino er omtrent like tøff som navnebroren sin, og kommer fram for å hilse.
Etter å ha gitt alpakkaene godbiter og sluppet de tilbake i innhegningen, får vi også komme inn i hoppehuset. Her er det duket med bord og stoler hvor man kan møte gårdens kaniner, samt sitte og nyte varm drikke mens hoppene tygger høy. Siden været er så fint denne vårdagen, setter vi oss denne gang ute. Her koser vi oss med en kopp te og kaffe i finværet mens vi reflekterer over turen og møtet med disse fantastiske dyrene. Alpakkavandring frister absolutt til gjentakelse.
Info om High North Alpaca
High North Alpaca hører til på Brattenggården på Leivset utenfor Fauske. På sommeren er de firbeinte på sommerbeite på Festvåg, nord for Bodø, og da foregår alpakkavandringen der.
Opplevelsen på alpakkagården inkludert vandringen tar rundt to timer, og det koster 395,- per vandrer som leier alpakka. Dersom noen ønsker å bli med på vandringen uten å leie egen alpakka, koster det 195,-. Alle barn eldre enn 10 år kan leie egen alpakka.
Turen er ikke spesielt lang, og tilpasses deltakerne slik at aktiviteten passer for alle. Ta kontakt med High North Alpaca på Facebook eller Instagram for booking.
Har du møtt alpakka og vært med på alpakkavandring, eller er det noe du kunne tenke deg?
Så fantastiskt fina!!! Vi såg nyligen alpackor på ön Visingsö i sjön Vättern i Sverige. Vi hade inte bokat någon vandring eller så, vi bara såg dem. Helt underbara!!!
Så gøy! Jaa, de er virkelig så utrolig søte og fine å se på! Artige skapninger! Man skulle egentlig hatt noen slike selv, eller hva? ;D
Så gøy! Alpakkaer er herlige skapninger. Skulle gjerne hatt en eller to selv, hehe!