Fantasifulle og fargerike opplevelser i Taichung

Taichung er den tredje største byen i Taiwan, og regnes som landets kunstneriske og kreative sentrum. Byen er derfor kjent for å ha en del merkelige, fantasifulle og fargerike opplevelser å by på.

I Taichung finner man blant annet en kirke formet som et skip, en annen kirke formet som en stillettsko, et jordskjelv-museum, en papp-restaurant hvor alt (ja, alt) består av papp, en flere titalls meter høy sittende gull-Buddha, et europeisk steinslott, et blomstermarked komplett med nederlandske vindmøller og et rosa flygel midt i blomsterengen – og nattmarkedet Fjengjia, som regnes som det største i hele Taiwan. For å si det slik, trenger du ikke tilbringe tiden din i Taiching på casino. Hvis ikke denslags interesserer deg da.

Og så har jo byen også disse fine opplevelsene å by på (kart finner du nederst i innlegget):

Morsomme kafeer, kirsebærblomster og Rainbow Village

Rainbow Village

Ønsker man litt mer farger i livet sitt, er Rainbow Village i Taichung stedet å dra. Dette området var for mange år siden en større veteranlandsby, bygget for soldater og deres familier etter endt tjeneste. For rundt tyve år siden begynte slike landsbyer å forsvinne. Myndighetene gav jorden til andre byggeformål i bytte mot at soldatfamiliene fikk nye leiligheter å bo i. En bra deal for de fleste. En av soldatene, Mr. Huang, syntes derimot det var trist at denne tradisjonelle delen av Taichung forsvant – og han begynte å gjøre grep for å stanse utviklingen. Han startet å male. Han malte regnbuer, figurer, dukker og dyr, alle i sterke farger. Han malte på vegger, tak og selve bakken han stod på. Ikke lenge etter kom kunsten hans i søkelyset. Husene i den lille landsbyen var nå fraflyttet, men hadde fått nytt liv gjennom Mr. Huangs farger og figurer. Etter protester fra lokale, gikk myndighetene med på å stanse rivingen av landsbyen. I dag er Rainbow Village Taichungs fremste attraksjon. Et imponerende skaperverk av én manns vilje og visjon.

I dag består Rainbow Village av bare noen få hus, alle malt fra topp til tå. Stedet er svært populært, så det kan være lurt å unngå å dra innom i helgen dersom du kan (jeg besøkte på en søndag og stod nesten i stampe). Stedet ligger litt utenfor sentrum av Taichung, men du kan komme deg dit i taxi eller med buss. Jeg tok buss # 30 fra busstoppet First Square i sentrum av byen, og var framme ca. 45 min etterpå. Bussen stopper ved Ling Tung universitet like ved landsbyen og det tok ca. fem minutter å gå.

Stedet er gratis å besøke, men du kan støtte Grandpa Rainbow (Mr. Huang) ved å kjøpe noe godt i kiosken, et postkort eller ved å gi en liten donasjon.

Kafeen Cao Shui Mu Tang

Taichung (og de taiwanske byene generelt) har mange spesielle kafeer og restauranter å by på, akkurat slik som i japanske Tokyo. Cao Shui Mu Tang er en av de mest spesielle jeg snublet over. Spisestedet er lite, men halve rommet ser ut som noe hentet ut fra et tivoli. Jeg bestilte en ferskpresset appelsinjus og en liten panini til 140 TWD. Mens jeg ventet fikk jeg prøve på morsomme dyremasker og forsøke å ta selfies (de har egne selfietripods til låns) sittende på hundefigurene. Jeg følte meg både som en unge og som en altfor gammel dame i en lekebutikk med bare barn, så det var litt mixed feelings, haha. Kafeen ligger dessuten i et område (en gammel landsby midt i den moderne byen) med flere spisesteder, markedsboder og små butikker som er verdt å bruke litt tid på.

Totoro-busstoppet

Er du som meg en stor fan av den japanske anime-regissøren Miyazaki og Studio Ghibli, så har du nok fått med deg filmen Min nabo Totoro (hvis ikke må du se den!). Den handler om en familie som flytter til et nytt sted på landet. Faren og de to døtrene Mei og Satsuki holder fortet, mens moren deres ligger på sykehuset og forsøker bli frisk. Mens jentene venter på at moren skal komme hjem utforsker de det nye nærområdet sitt, og oppdager blant annet skogstrollet Totoro! Selv om filmen er like gammel som meg selv, og i grunn en barnefilm, er det likevel en film jeg kan se resten av livet uten å bli lei eller føle meg for voksen for. Den får fram barnet i deg på en helt spesiell måte.

Selv om regissøren og filmen er japansk, virker det som Taiwan har omhyllet dem fullstendig, med både butikker, gatemalerier og andre hyllester til Studio Ghibli. I utkanten av bykjernen har en lokal jernvareforandler skapt et Totoro-busstopp utenfor butikken sin. Totoro og de andre figurene er laget av søppel som har fått nytt liv.

Du kommer deg til busstoppet enten med taxi eller med buss # 7 fra utenfor togstasjonen. Selve turen tok bare 10-15 minutter, og du betaler enkelt med EasyCard.

Dessertbutikken Miyahara

Dette stedet ser mer ut som et utsnitt av et bibliotek på Hogwarts enn en vanlig kakebutikk. Lokalene tilhørte opprinnelig en japansk øyeklinikk, og kan by på enorme bokhyller i brunt tre, med vakre krystallkroner og noe som føles som flere kilometer i takhøyde. I første etasje kan du kjøpe alt fra sjokolade til kjeks og kaker, og i andre etasje ligger en kafé forbeholdt de som ønsker å bruke en del penger på kaffen eller måltidene sine.

Selv gikk jeg heller til den tilhørende iskrembutikken på utsiden hvor noen helt fantastiske iskremkreasjoner ble solgt. Det var en lang rekke spennende iskremsmaker, og mens jeg stod i kø fikk jeg dessuten et par smakebiter fra de ansatte. Jeg endte opp med å kjøpe en is med to kuler; strawberry cheesecake og blåbær, og fikk dandert isen med jordbær, ostekake, cookies i sommerfuglform, og ikke minst ananaskake som Miyahara og Taiwan generelt visstnok er kjent for. Jeg betalte 248 TWD for hele kreasjonen og den var så fin at jeg nesten ikke ville spise den (men det gjorde jeg jo, og det var delicious!).

Painted Animation Lane

Er du glad i anime eller tegneserier, er sjansene store for at du finner avbildningen av akkurat dine favorittkarakterer i Painted Animation Lane. Dette området er ikke stort, og ligger såpass skjult at du gjerne må vite hvor det er for å kunne vite at det faktisk eksisterer. For mange, og meg inkludert, var det litt som å vandre ned memory lane. Her var det avbildninger av Super Mario og Luigi, Totoro, Skippern’, Simpsons, Svampebob, Mr. Bean, Looney Tunes og diverse animefigurer (som jeg ikke aner hva/hvem er). Verdt et besøk på vei til/fra Chun Shui Tang eller kafeen Cao Shui Mu Tang, men kanskje ikke et sted man prioriterer dersom man har dårlig tid i byen.

Bobleteens opphavsted

Har du hørt om boble-te? I Taiwan er det en av de mest populære drikkene du finner, med boblete-utsalg nesten overalt. Drikken ble faktisk «oppfunnet» her i Taichung av Chun Shui Tang på kafeen med samme navn 1980-tallet. Man skulle kanskje tro boblete er te med kullsyre, men det er det altså ikke. «Boblene» er egentlig tapioka-kuler eller perler. Det merkeligste av alt er at det ofte ikke engang er te i bobleteen. De fleste bobleteene på menyen på Chun Shui Tang var melkeprodukter, så det hele var i grunn ganske forvirrende.

Jeg fikk plass på et bord inne i kafeen ved siden av et par med en minipuddel i barnevogn, og bestilte til slutt pasjonsfruktsjasmin-iste og en liten rett som het pork shumai, for totalt 140 TWD. Kanskje litt teit å ikke bestille boblete når jeg først besøkte bobleteens opphav, men det fikk så være. Det var nok av «boblende te» i glass rundt meg.

Kirsebærblomstring ved politistasjonen

Grunnen til at jeg la besøket til Taiwan når jeg gjorde, var for å ha muligheten til å oppleve kirsebærblomstringen. Det gikk ikke så bra. I Taipei var blomstrene enten ferdigblomstret, tatt av regnet eller fortsatt knopper, så det var ikke så mye å se. I Taichung var situasjonen mye den samme. Det vil si, bortsett fra ett sted! Ved politistasjonen i Taian, nord i byen, fikk jeg høre at rosa kirsebærblomster stod i full blomst, og den siste dagen i byen satte jeg meg derfor på lokaltoget nordover.

Etter omtrent en halvtime stoppet toget på Taian stasjon, og derfra var det femten minutters vandring langs landsbyhus og rismarker før jeg ankom politistasjonen i Taian. Allerede før jeg ankom så jeg synet av en mørkerosa sky av blomstrende trær lyse mot meg. Noe så utrolig vakkert. På den ene siden av gaten stod det matboder på rad og rekke, og rundt de blomstrende trærne stod unge og gamle og tok nye profilbilder. Det var også et par brudepar innom, som fikk tatt bryllupsbildene sine. Jeg vandret rundt i nabolaget, traff en hyggelig gammel kar som var tidligere engelsklærer, så en altfor tykk hund og spiste kyllingspyd med BBQ-smak. En herlig første hanami-opplevelse (hanami betyr «å se på blomster» på japansk og et en big deal i landet)!

Også på toget kan du bruke EasyCard, og turen kostet 39 TWD én vei. Merk at bare enkelte av lokaltogene stopper innom Taian, så undersøk hvilke det er på forhånd, og også når de går tilbake til Taichung igjen.

Togstasjonen i Taichung

Selve togstasjonen i byen har også en del morsomme og kreative innslag, spesielt på torget utenfor. Gigantiske øyenstikkere, fargerike menneskeskikkelser og muligens den søteste tigeren jeg har sett. Alt foran den futuristiske Le Meridien-skyskraperen.

Taichung var på mange måter en sær by. Futuristisk og moderne på mange måter, og svært tradisjonell på andre. Flere steder var også disse to elementene knyttet sammen på en fin måte som vil vare inn i framtiden. Spennende, fargerik og kreativ by dette, så absolutt.

Praktisk informasjon om Taichung

Taichung ligger nesten i midten langs vestkysten av Taiwan. Fra Taipei kommer du deg enkelt til Taichung med tog. Enten det raske (men dyre) høyhastighetstoget (THSR) som tar under én time, eller det noe saktere, vanlige toget (TRA) som tar omtrent 1,5-2 timer.

Taichung har dessverre ikke metro slik Taipei har, men du kommer deg enkelt rundt i Taichung med buss og EasyCard. Et EasyCard koster 100 TWD og så må du fylle på ønsket beløp. Det trenger ikke være så mye. Å reise rundt i Taichung er svært billig siden de første 10 km alltid er gratis. Skal du med tog til Taian kan det være greit å fylle på 100 TWD på kortet.

Bruk gjerne Google Maps som viser deg bussenes ruter på kartet og gjør det enkelt å vite hvor du skal gå av! Veldig greit og praktisk.

Jeg overnattet på Ease Single Inn, midt i sentrum, ca. 10 minutters gange fra togstasjonen og bare et par minutter fra Miyahara. Jeg hadde et lite enkeltrom til ca. 250 kroner natten, som var helt greit (men bittelite og manglet vindu). Stort, fint felles bad med mange toaletter og dusjer, vaskerom og gratis toalettsaker. Stedet har også kjønnsdelte dorms, til en enda billigere penge.

Dersom du er ute etter en massasje, må jeg også nevne at jeg hadde tidenes beste og mest effektige shiatsu-massasje på et massasjested av blinde i byen. Langt fra pent og fancy interiør, men har aldri følt meg så bra i rygg og nakke som etter denne massasjen. Koster 100 TWD per 10 minutt, så jeg betalte 300 TWD for en halvtime. Ikke bare den beste massasjen, men også den billigste!

Hvilke av disse stedene ville du besøkt dersom du dro til Taichung?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

2 Comments
  1. Taichung ser virkelig ut som et sted jeg gjerne vil besøke. Så himla mange farger! 😀 Åh! Ville gjerne besøkt samtlige av stedene du nevner i innlegget ditt jeg, Renate. Og, det var jo enda godt du fikk sett noen kirsebærblomster, da. Å reise til Japan for å se blomstringen er noe som står høyt på listen min, så jeg kan se for meg skuffelsen før du fant disse.

    1. Ja, det var helt fantastisk å endelig komme over masse kirsebærblomster. 😀 Taichung var i grunn en stor positiv overraskelse i seg selv. Gøyal og fargerik by, så absolutt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.