Sponset opphold
Helgelandskysten består av tusenvis av små og større øyer hvor mennesker har levd og virket i århundrer. Et av disse mange øysamfunnene er Støtt – nesten så langt nord på Helgeland som du kommer. Her kan du bo og spise i historiske omgivelser på verdens vakreste kyst.
Øyriket Støtt ligger i Meløy kommune, helt nord på Helgelandskysten hvor det markante fjellet Kunna deler kyststrekken i to. På nordsiden ligger Salten og Gildeskål. På sørsiden ligger altså det flate øyriket Støtt, midt i leia. Det har i alle år vært et sentralt fiskevær på Helgeland, og faktisk et av de største på sin tid. Her, i den skjermede havnen, lå mange fiskere og ventet på god bør for å komme seg over til Lofoten.
På grunn av sin sentrale posisjon huset øyværet også i flere hundre år et viktig handelssted. Her ble det handlet fisk, fraktet tørrfisk og solgt spennende importvarer. Det gamle handelsstedet er nå omgjort til Støtt brygge, eller konseptet STØTT – Top of Helgeland.
STØTT – Top of Helgeland
Nåtidens væreier er Eva Andersen, som i 2011 tok med seg barna sine fra Østlandet og flyttet ut i havgapet til Støtt. I denne perioden stod handelsstedet for forfall, og øyrikets innbyggertall var stadig synkende. Noe måtte altså gjøres. Handelsstedet har vært i Evas familie siden slutten av 1800-tallet, og nå var hennes tid kommet for å tilføre det historiske stedet noe nytt – og skape liv i de gamle bygningene igjen.
I dag er handelsstedet et livlig sted, spesielt på sommeren. Hit kommer tilreisende fra hele landet, og langt utenfor landets grenser, for å oppleve tilværelsen på et øyrike langt fra hverdagens mas.
Her kan du overnatte med frisk sjøluft utenfor vinduene, spise deilig kortreist mat, dra på båtturer i alt fra RIB til kajakk, utforske øyas mange kriker og kroker til fots, oppleve fuglelivet ute i værene, lære mer om fiskerihistorien på museumsloftet, eller leie sykkel hos lokalbutikken for å bli bedre kjent med Støtt fra sykkelsetet. Uansett hvor du drar er du garantert å finne deg en egen liten vik du kan lene deg tilbake og finne roen, i dette øyriket med bare 25 fastboende.
Overnatting i et gammelt bakeri
Det gamle handelsstedet består av mange bygninger. Flere av dem er nå omgjort til husly for besøkende. Du kan for eksempel overnatte i den gamle rorbua hvor fiskerne tidligere holdt hus. Eller hva med en natt i det lille hvitmalte stabburet? Tømmeret kom opprinnelig fra fastlandet og ble ført utover til Støtt. Bygningen er fra 1700-tallet og sies å være det eldste huset på øya.
Flere sengeplasser er det dessuten i det gamle, gulmalte bakeriet. Det skulle litt til for å brødfø et fiskevær med flere tusen fiskere, derfor var et ordentlig bakeri gull verdt. Da det opprinnelige bakeriet brant ned i 1878, kjøpte den daværende væreieren opp handelsstedet på øyriket Åsvær lenger sør på Helgeland. Hele bakeriet ble så flyttet til Støtt, hvor det fortsatt står. Her skal jeg tilbringe natten, i et koselig rom med elegante detaljer.
Hav og strender
Støtt har mange flotte turer og utfluktssteder å by på. Øya er stort sett bilfri, men har likevel veier å forsere. De kan du enten utforske til fots eller på sykkel. Har du ikke med egen sykkel kan du leie en for dagen(e) på lokale matbutikken.
Utenfor Gammelbutikken står det en informasjonstavle som beskriver noen fine rundturer området har å by på. Siden sommerdagen er varm og fin, har jeg lyst til å finne fram til en fin strand. Derfor velger jeg å gå over broen og følge grusveien til Innerstøtt og gjennom Tjyvdalen mot strendene i sørvest. Like før jeg ankommer de fineste strendene ser jeg dessuten en gapahuk og tilrettelagt turområde i Tjuvdalsleira hvor flere bader.
Jeg blir sittende på stranda en god stund og bare nyter omgivelsene. Planen var egentlig å følge den blåmerkede stien videre rundt hele Innerstøtt, men det får bli en annen gang. Rundturen er rundt 6,2 kilometer lang og tar i overkant av to timer. Beregn derimot litt lenger tid, for jeg regner med dette er et sted hvor kameraet får kjørt seg.
Middag på Gammelbutikken restaurant
Etter utflukten begynner magen å rumle, og det passer bra fordi middagen straks skal serveres. Restauranten holder til i den tidligere kramboden hvor gamle reklameplakater fortsatt preger veggene, og bordene i de stemningsfulle rommene er høytidelig dandert. Før i tiden var det varer som stod i hyllene bak den brede, gamle disken. I dag er det vinflasker og glass til tørste tilreisende.
Siden det er fult på handelsstedet denne dagen, dekkes det også til oppe i andreetasjen hvor fiskerimuseet holder til. Vi ankommer til bords kl. 18 og alle serveres samtidig. Restauranten har en fast 3-retters meny, som endres hver dag om sommeren og tilbyr spennende retter fra havet utenfor. Etter å ha fått fylt opp vinglassene med edle dråper som passer rettene, ankommer maten.
Til forrett blir vi servert en raus porsjon av Støtts signaturrett tørrfisksuppe. I dag servert i klar form. Støtt produserer sin egen tørrfisk, som den eneste restauranten i Norge. Ankommer du om våren, kan du se den henge til tørk på hjellene utenfor. Her på øya er det altså kort vei fra hav til bord.
Til hovedrett kan vi velge mellom hval og kveite. Jeg går for sistnevnte, og blir servert noe av det beste jeg har smakt på lenge. Desserten er en ostekake med snøfrisk, servert med is, friske bær og et dryss sjokolade. Intet mindre enn himmelsk.
Kveldstur til toppen av Svenningen
Etter middagen bytter jeg til turklær. Den vakre sommerkvelden er fortsatt ung, og jeg har fortsatt steder igjen å utforske. Jeg følger veien over broen til øya Svenningen, hvor en noe våt sti viser vei opp i høyden. Støtt er et flatt øyrike, hvor det høyeste punktet ikke strekker seg mer enn 76 høydemeter til vers. For å komme meg dit vandrer jeg gjennom blomstrende lyng og myrer med modne multebær. Jeg fyller hånden full og nyter dagens dessert nummer to.
Fra toppen er utsikten overraskende storslått. Selv fra denne beskjedne høyden ser jeg ut over store deler av Helgelandskysten. Jeg kjenner igjen andre spennende øyriker og fjell som jeg har besøkt tidligere, som Bolga, Rødøy og Hestmannen. Utsikten er også flott ned mot havna og Handelsstedet, som ligger nedenfor de tronende tindene på fastlandet og den hvite Svartisen ovenfor. Fjellet Kunna ligger så nært at det nesten ser ut som det henger fast i Støtt, og omrisset av Værøy synes under den stadig synkende solen.
Jeg følger ryggen videre nordover, og ikke lenge etter når jeg de første restene av områdets mange kanonstillinger. Under andre verdenskrig bygde tyskerne både bunkere og kanonstillinger her på åsryggen ut mot havet. Her hadde de god kontroll på leia nordover. Mye er fjernet, men fortsatt står restene av bygningene igjen. Med en god lommelykt kan bunkerne og grottegangene utforskes.
Etter å ha overvært den vakre solnedgangen, finner jeg veien tilbake til handelsstedet. Havet ligger blikkstille nå sent på kvelden, og stillheten er enorm. Rundturen over Svenningen er ca. 5,5 kilometer lang og tar normalt sett bortimot to timer. Beregn lenger tid dersom du skal nyte kveldssolen og utforske en eller flere av de mange bunkerne.
Tilbake på rommet mitt i det gamle bakeriet er det deilig å krype ned under dundynen etter en lang og spennende dag.
Frokost og avreise
Etter en god natts søvn våkner jeg til nok en nydelig sommerdag. Solen skinner fra blå himmel, og jeg er en av de første til frokost. Nybakt brød og godt pålegg er en skikkelig hverdagsluksus. Jeg tar meg så en liten runde utenfor før jeg sjekker ut og vandrer til hurtigbåtkaia.
På kaia oppdager jeg at det er samme mannen som tar i mot hurtigbåten som serverte meg middagen i går kveld. At Støtt er et lite samfunn er i allefall sikkert, og nettopp det er mye av stedets sjarm. Alle blir sett og får en personlig tilknytning til dette vesle, vakre øyriket med sin lange historie.
Hurtigbåten tar oss så tilbake gjennom Meløybassenget til fastlandet på Ørnes over et speilblankt hav. En dag som dette viser virkelig frem Meløy fra sin aller beste side. Jeg får dessuten god utsikt opp mot dagens neste mål, fjellet Kunna.
Til topps på Kunna
Selv om Kunna er landfast og ikke en direkte del av Støtt, føler jeg likevel at fjellet er en såpass stor del av øyrikets identitet at jeg velger å ta med turen dit i dette innlegget. Kunna var en gang ei øy, men er nå landfast med resten av Meløy. Farvannet utenfor har alltid vært beryktet, og man seilte ikke forbi dersom været ikke la til rette for det.
Utgangspunktet for turen er havna på Øra, nord for Reipå. For å komme hit passerer du gårder og åkrer, vakre strender og flere fornminner. I jernalderen kunne man fortsatt seile gjennom det grunne sundet mellom Kunna og fastlandet, og gamle nausttufter kan skimtes i terrenget. Det ligger også flere gravrøyser i området, alle fra eldre jernalder.
Turen opp på Kunna er særdeles bratt, men stien er velgått og markert med røde (og blekede) veistikker. Fjellet er 599 meter høyt, og distansen er 1,8 km én vei. Det sier seg selv at det går bratt oppover. I 26 grader blir det litt av en utfordring for min del, som har levd i 8-10 grader og regn de siste ukene, men etter to timer står jeg på toppen. Er du i god form går det sikkert raskere.
Utsikten fra toppen er helt magisk, og enda bedre enn jeg så for meg. Du ser over eidet mot blant annet Ørnes, Horntinden, Skroven og Ørskroven – og Svartisen ligger som et hvitt lokk over tindene i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Nordover ligger Fugløya, Sandhornet, Værøy og Lofotveggen. Sørover langs kysten ser du helt til Lovund og Træna, og ikke minst rett ned på Støtt. I det fine været kan jeg se fritidsbåter kjøre opp og ned leia nærmest på rekke og rad.
Å bestige Kunna var en perfekt ende på oppholdet på Støtt, hvor jeg fikk muligheten til å se øyværet ovenfra og få et større overblikk over kysten Støtt er en del av. Å se hvor sentralt øyriket er, og i alle år har vært. Nå som jeg dessuten vet hvor enkelt det er å komme seg dit, regner jeg med at det blir langt flere besøk i fremtiden.
Praktisk informasjon om Støtt
Du kommer deg til Støtt med hurtigbåt eller egen båt. Hurtigbåten Nordlandsekspressen NEX1 og NEX1s stopper innom Støtt på vei mellom Sandnessjøen og Bodø. Du kommer deg også til Støtt med lokal hurtigbåt i Meløybassenget. Reisetiden mellom Støtt og Ørnes er bare 15-30 minutter avhengig av rute. Fra Bodø tar overfarten bare én time.
For å søke tidspunkt for avreise og bestille hurtigbåt (som anbefales i høysesongen), bruker du reiseplanleggeren til Reis Nordland.
Kommer du med egen båt har Støtt brygge gjestehavn du kan legge til, like ved Gammelbutikken.
Støtt brygge har totalt 34 sengeplasser. For informasjon om priser og ledighet tar du kontakt med STØTT – Top of Helgeland. Frokost er inkludert i prisen for oppholdet.
Støtt har egen matbutikk som er åpen fra klokken 9 til 18 om sommeren. Her kan du leie sykler og turutstyr og kjøpe nybakt brød og annen bakst.
Jeg ble invitert til Støtt av STØTT – Top of Helgeland som gjest. Kost og losji stod de for, men alt jeg tok meg til på Støtt er et resultat av egne valg. Som vanlig er alle mine meninger mine egne.
Har du vært på Støtt selv, eller er det et øyrike du kunne tenke deg å bli bedre kjent med?