Når man tenker på Spania dukker det nok bilder av strender, kirker og tapas opp. Dersom man ikke har besøkt regionen Andalucia, og spesielt Granada, er det kanskje vanskelig å se for seg at basarer, mynte-te og islamsk arkitektur også er en del av landet.
Å besøke byen Granada er på mange måter som en reise til Marokko eller Midtøsten uten å måtte forlate Spania og fastlands-Europa. Da de muslimske maurerne ankom Granada på 700-tallet, tok de med seg sine egne skikker og tradisjoner, og disse har blitt værende som en del av byen fram til i dag. Når jeg tenker på Granada ser jeg for meg souker, mynte-te og runde portaler. Og ikke minst den mektige festningen Alhambra, som selve kronen på verket.
Den mauriske arven
Granada har en helt spesiell arabisk innflytelse og atmosfære, som er vanskelig å finne utenom Midtøsten og Nord-Afrika. Midt mellom alle de store kirkene og renessanse- og barokkbygningene i byen, finner man levninger fra den mauriske perioden.
Her finner man blant annet en madrassa (teologisk skole) like ved byens store katedral, arabiske badeanlegg for massasje og velvære, flere cisterner, bostadshuset Casa de Zafra og palasset Dar-al-Horra. Mye av den mauriske arven finner man i nabolaget Albaicin, som var den arabiske byens medina, eller sentrum.
Maurerne styrte de sørlige delene av nåværende Spania og hadde stor innflytelse i nesten åtte hundre år. De brakte med seg en imponerende innsikt i alt fra botanikk og jordbruk til astronomi og arkitektur, og hadde en generell god forståelse for vitenskap, teknologi og filosofi. De reiste praktverk av bygninger, laget vannkanaler og brønner, forbedret kloakksystemer, og bygget skoler og universiteter.
Mye av de vi tenker på som typisk spansk i dag, har faktisk maurisk bakgrunn. Flamenco har sin bakgrunn i persisk musikk som ble introdusert til området på 800-tallet, gitaren er videreutviklet fra det mauriske instrumentet lutt, og de arabiske hestene maurerne tok med er i dag kjent under rasenavnet andalusere. Maurerne introduserte dessuten alt fra ris, silke, bomull, appelsiner og sitroner til området, og ikke minst sukker (som spanjolene igjen tok med seg til Mellom-Amerika, blandet med kakao og skapte sjokolade av).
Granada ble maurernes siste tilhold i landet, før de til slutt ble drevet ut av katolikkene med kongeparet Ferdinand og Isabella i spissen i 1492.
De arabiske basarene
En av de fremste kjennetegnene på arabiske land, er markedene, eller basarene. Slike finner man selvfølgelig i Granada også. De er på ingen måter like imponerende som de man finner i f.eks. Marrakech, Kairo eller Istanbul, men de kan likevel gi deg litt av den rette stemningen. Basaren Alcaiceria ligger like ved gaten med samme navn bak katedralen. Basaren strekker seg bare over en gate eller to nå til dags, men var en gang det største handlesentrumet i byen. Her fantes det en gang over 200 boder som blant annet solgte krydder, silke og frukt. Nå til dags er det langt færre, men eksotiske varer kan man enda være heldig å finne.
Det mest spennende utvalget syntes jeg likevel var langs gaten Calle Calderería Nueva i bydelen Albaicín. Her finner man lærvarer, putevar, smykker, lanterner, krydder og annet spennende i tillegg til tradisjonelle teterias, eller te-hus. Perfekte steder å ta en pause innimellom all shoppingen og vandringen rundt i byen.
Mynte-te og tagine
Når man besøker arabiske land, kommer man aldri utenom mynte-teen. Gjerne med nesten skummelt mye sukker oppi. Langs gaten Calderería Nueva i bydelen Albaicín var det som nevnt mange te-hus. Jeg valgte å søke ly fra kulden i en av dem – Teteria Dar Ziryab. Her er stilen herlig marokkansk, med store lanterner, fargerike tekstiler og tradisjonelle små tekanner.
Jeg spiste også middag i samme nabolag, på en stemningsfull restaurant (som jeg ikke husker navnet på… snakker om reiseblogger altså). Her fikk jeg virkelig smaken av Midtøsten med hummus og brød, og kylling tagine med mint lemon (åh, en av de beste drikkene jeg vet) og selvfølgelig marokkansk te etterpå.
Festningen Alhambra
Å besøke Granada uten å stoppe innom Alhambra er umulig for en historie- og kulturelsker som meg selv – og jeg tror nok mange er enig. Stedet står på UNESCOs verdensarvliste og er et av de aller mest populære turistattraksjonene i hele landet. Dessuten er Alhambra selve kronen på verket når det gjelder den mauriske innflytelsen i byen og dens historie.
Alhambra betår «det røde slottet» og ble bygget av maurerne på 1300-tallet. Festningen ligger på en høyde over byen, og har fantastisk utsikt i alle retninger. Stedet består av tre deler, festningsverket Alcazaba, fonteneanlegget og hagene El Generalife, og ikke minst Nasrid-palassene som var det offisielle bostedsområdet for herskerne og deres hoff.
Inne i Nasrid-palassene finner man vakre rom med bueganger og fargerike fliser på vegger og gulv, samlet rundt forskjellige gårdsrom, som for eksempel den berømte løvegården. Veggene er også dekket av arabisk skrift, gårdsrommene har vannbasseng og fontener og det hele er preget av stor symmetri og skjønnhet.
Koranen beskriver himmelen som en hage med rennende vann. Derfor kan man gjerne beskrive Alhambra, og da spesielt områdene utenfor Nasrid-palassene og selve Generalife, som et muslimsk forsøk på å skape himmel på jord. Hageanleggene var dessverre noe spartanske på vinterstid da jeg besøkte, men på sommeren kommer de nok fullstendig til sin rett i både farge, form og storslagenhet.
Den beste utsikten mot Alhambra får man fra Mirador de San Nicolas, og dette er også det perfekte stedet å tilbringe solnedgangen. Selv når jeg besøker på kaldeste vinteren, er plassen full av turister og lokale som samles, mens musikanter spiller i bakgrunnen og snø faller på toppene bak.
Praktisk informasjon om Granada
Granada er en populær studentby, og har rundt 300,000 innbyggere. I tillegg til den mauriske arven, har byen mange spennende byggverk og annet å by på. De fleste tar turen innom den store katedralen og det kongelige kapellet, hvor blant annet de spanske heltene og kongeparet Isabella og Ferdinand er lagt til hvile.
Man kommer seg enkelt til Granada med buss eller tog fra resten av Andalucia og Spania. Sjekk togtider og bestill billetter på www.renfe.com.
Bestill billett til Alhambra på forhånd – det er ikke bare et forslag, men et «must». Flere tusen mennesker besøker festningen om dagen i høysesongen. Alhambra er stort, og det tar en time (!) å komme seg fra hovedbillettkontoret til Nasrid-palassene. Beregn god tid. Det beste er å bestille og hente ut billettene på forhånd, slik at man slipper turen innom billettkontoret og heller bare kan gå rett opp til hovedinngangen. Trykk her for å finne mer informasjon, og bestille billetter til Alhambra.
Er Granada en by du kunne tenke deg å besøke, eller har du kanskje allerede vært der?
Hei Renate
Her var mange fine bilder, som alltid 🙂
Jeg har vært ganske mye rundt i Spania og besøkt Andalucia flere ganger. Et spennende, stort og vakkert område. Men – jeg har fortsatt Granada til gode.
Hilsen Mette
Heisann, og tusen takk for det, Mette! Enig i at Andalucia er et kjempespennende og flott område. Kunne svært gjerne tenke meg å se mer av det. Og jeg tror gjerne dette er et sted man kan reise tilbake til, gang på gang. 🙂
Tak for dejligt inspiration med lækre billeder Renate. Jeg er endnu engang blevet overbevist om, at vi skal ned til Sydspanien og fedt at østen skinner igennem så mange steder.
Annette
Tusen takk for det, Annette! Det er alltid så hyggelig å lese de trivelige kommentarene dine. 😀