En tuktuk, tre dager, 15 templer, tusenvis av turister og fem milliarder bilder. Slik kan man kanskje oppsummere tiden min blant templene i Angkor – Kambodsjas stolthet.
Mange av oss har nok drømt om å overvære soloppgangen ved tempelet Angkor Wat, hvor man ankommer i mørket, venter til solen står opp og hele himmelen eksploderer i gyldne toner. Jeg og! Derfor kunne jeg ikke la sjansen til å oppleve dette magiske øyeblikket gå fra meg når jeg først besøkte Kambodsja.
Akkurat det samme tenkte nok de 823498239 menneskene som stod både til høyre, venstre og bak meg også. Av en eller annen merkelig årsak (kanskje det at jeg stod opp på et ugudelig tidspunkt), havnet jeg fremst ved det lille vannbassenget hvor de ikoniske bildene blir tatt. Enkelte som kom litt senere, snek seg fram, vasset ut i vannet, stilte seg opp foran resten og knipset i vei med store nettbrett. Det fikk de derimot fort høre av de lenger bak. Soloppgangen her er derfor ikke nødvendigvis det mest spirituelle og fredlige du har opplevd, men jeg synes i grunn det var interessant hvor mange som lar seg fascinerer av dette synet (inkludert meg selv). Dessuten var det jo visuelt sett en vakker stund.
Et lite innblikk
Det store området Angkor var khmerrikets sentrum da de for rundt tusen år siden regjerte i store deler av Sørøst-Asia. Denne mektige sivilisasjonen gikk til slutt under på 1400-tallet, og de store, imponerende bygningene de etterlot seg ble svelget opp av jungelen, og forsvant ut av tiden.
Nå er området for lengst oppdaget av turisthordene.
Å planlegge et besøk til Angkor kan være en utfordring. Enkelte tror kanskje stedet bare består av det ene tempelet som heter Angkor Wat, men dette er langt fra sannheten. Selv om Angkor Wat er det største tempelet, består området av flere hundretalls andre store og små tempelruiner og utgjør det største religiøse komplekset i hele verden. Selv om man rekker å se en del på én dag, vil jeg virkelig anbefale å sette av flere dager. Da slipper man gå glipp av mye spennende, og å måtte stresse rundt i varmen (tro meg, det blir varmt).
Les også: 9 alternative templer i Angkor
Å besøke Angkor-komplekset er i grunn en øvelse i å være i samspill med andre turister. Man er så mange, og til tross for at dette komplekset huset rundt én million innbyggere i sin tid, føles det ut som alle befinner seg på samme sted hele tiden. Men det finnes faktisk steder man kan unnslippe de største hordene. Disse mindre templene og områdene skal få sitt eget innlegg.
De fleste turistene kommer på dagstur, og velger seg ut de mest kjente templene Angkor Wat, Bayon og Ta Prohm. Disse utgjør «the small curcuit», og tar én hel dag å besøke på grunn av deres store størrelse. Disse tre kan du bli bedre kjent med i dette innlegget.
Angkor Wat
Angkor Wat betyr «tempelet i Angkor», var opprinnelig bygget på 1100-tallet og viet til den hinduistiske guden Vishnu. Fra 1300-tallet ble derimot tempelet buddhistisk, og regnes i dag som det arkitektoniske høydepunktet fra khmerriket.
Tempelet har den spesielle formen den har med sine fem tårn for å ligne fjellet Meru, som regnes som hjemstedet for de hinduistiske gudene. Det er stort, og det sies at det ble brukt like mye sandstein for å bygge Angkor Wat, som det ble brukt for å bygge Khafrepyramiden i Egypt (over fem millioner tonn). Steinen måtte flyttes på flåter fra steinbruddet 40 km unna, og det måtte vært litt av et arbeid. Alle flatene i tempelet, til og med taket, søylene og så videre, er dekket av utskjæringer. Mange av disse relieffene viser motiver fra indisk litteratur, inkludert fabelvesener, elefanter, krigere og ulike gudommer.
Det var opprinnelig bare de kongelige og prestene som hadde adgang til de øvre områdene av tempelet. I dag kan man derimot slippe opp som turist, dersom man er tidlig nok ute på morgenen. Bare et lite antall mennesker slipper opp samtidig, så ventetiden kan ellers bli svært lang. Utsikten fra toppen er flott, men den bratte trappen opp og ned er ikke for de med høydeskrekk eller bevegelsesproblemer.
Etter flere hundreår med forfall, har Angkor Wat i stor grad blitt restaurert (et arbeid som fortsatt pågår), for å vise sin opprinnelige storhet. Tempelet er fortsatt Kambodsjas store stolthet, og du kjenner det sikkert igjen fra landets flagg og pengesedler.
Angkor Thom og Bayon
Angkor Thom betyr på khmer «stor by», og den var virkelig stor i sin tid. Hele én million mennesker hadde sitt hjem her i byens storhetstid, og den var khmerrikets siste hovedstad. Byen er kvadratisk og omringet av 8 meter høye murer og vollgraver. I hver himmelretning står store, imponerende porter som man fortsatt må gjennom for å besøke byen.
Her inne finner man blant annet templene Phimeanakas (himmelens tempel) og Baphuon (som har restene av en 9 meter høy og 70 meter lang Buddha på vestsiden av tempelet), den imponerende «elefantterrassen» og «den spedalske kongens terrasse».
Men det virkelige arkitektoniske høydepunktet i Angkor Thom er tempelet Bayon, som ligger i sentrum av den gamle byen. Tempelet ble oppført på 1200-tallet av kong Jayavarman VII, som byens statstempel. Tempelet er kvadratisk, symmetrisk og her finner man innhugde ansikter i alle retninger på tempelets mange tårn. Hvem ansiktene tilhører, vet man ikke, men det er foreslått at det enten tilhører kongen, Buddha, eller en blanding av de begge.
Ta Prohm
Dersom du har sett Lara Croft: Tomb Raider-filmen, så er det dette tempelet som fungerte som kulisse. Tempelet ble påbegynt på 1100-tallet, og viet til Kong Jayavarman VIIs mor. En stele er bevart som forteller at over 12,500 mennesker bodde her, mens ytterligere 80,000 mennesker sørget for forsyninger og tjenester. Dette var et rikt tempel, selv om ikke så mye minner om det i dag, annet enn dets størrelse.
Tempelet er imponerende å se på, med svære trær og røtter kommende ut av de gamle ruinene. I motsetning til de andre templene nevnt ovenfor, er ikke Ta Prohm nevneverdig restaurert, og ser derfor ut som et forlatt jungeltempel. Her kan man virkelig finne fram sin indre Indiana Jones, og se hvordan store deler av Angkor-templene så ut dengang europeiske oppdagere først oppdaget dem.
En liten morsom detalj er at på en av veggrelieffene på tempelet, ser det ut som en dinosaur (stegosaurus) er avbildet. Greit nok at templene i Angkor er gamle, men denne dinosaurtypen levde jo for 150 millioner år siden. Noen har foreslått at det heller er en firfisle, et neshorn, eller rett og slett et mytologisk vesen. Enn så lenge er det ingen som vet.
Planlegging av besøket til Angkor Wat
Man får kjøpt tre typer billetter til tempelkomplekset, 1-dagsbillett, 3-dagersbillett og 7-dagersbillett. Selv kjøpte jeg en 3-dagersbillett til 40 dollar. Det var fortsatt ganske rimelig å komme inn i komplekset da jeg besøkte i 2016, men billettprisene ble dyrere fra og med februar 2017. Oppdaterte priser finner du her.
Det finnes både guidede turer i buss, minibuss, taxi og sykkel rundt på komplekset, men jeg valgte å bestille tuktuk gjennom hotellet jeg bodde på. Den billigste dagen betalte jeg bare 15 dollar for turen, mens den dyreste dagen betalte jeg 35 dollar (men da delte jeg tuktuken med en australsk dame, så vi delte kostnadene), og da så vi både soloppgangen og dro til Banteai Srei. Ved å leie tuktuk har man friheten til å legge opp til hvor man ønsker å dra selv, og hvor lang tid man selv ønsker å bruke på hvert sted.
Ikke glem at disse monumentene er religiøse, og kle deg deretter. Det er ganske pinlig hvor respektløse enkelte er når de dukker opp til sightseeing i singlet og superkorte shorts i Angkor. Selv om det kjennes kjedelig i varmen, synes jeg bare det er rett og rimelig at man respekterer stedene man besøker og dekker skuldre og knær.
Husk forresten å ha med deg godt med vann, og en lommelykt dersom du besøker stedet for soloppgangen eller solnedgangen. Det blir fort mørkt!
Etter tempelbesøkene trenger man å fylle på med god mat. Tips til hvor du spiser best i Siem Reap finner du på reisebloggen Reisepluss!
Har du besøkt Angkor-templene selv, eller er stedet på reiseønskelisten din?
Fine bilder og godt forklart 🙂 Jeg var i Angkor i oktober 2009. Da hadde jeg gjort alle forberedelser, bortsett fra å sjekke værmeldingen… Dermed reiste jeg rett inn i en tyfon. Hele Siem Reap stod under vann da jeg ankom, og jeg var overrasket over at flyet klarte å lande selv om det ikke var et sjøfly. Det regnet ganske mye, men det fine med det var at det nesten ikke var andre turister der. Det gjorde også at jeg fikk sett en del merkelig ting som jeg aldri hadde sett før, som for eksempel at folk stod og fisket med garn midt på gaten 😀
Angkor er så flott! Synd at det er så mange som tror at det holder med en dagstur der, for da går man jo glipp av ganske mye.
Takk for det, Kjersti! 😀 Hjelpes, hørtes utfordrende ut med et slikt vær. Artig med de som fisket i gaten da, haha! Fint at det likevel hadde sine fordeler. Første dagen jeg besøkte Angkor, ble et eller annet Angkor-maraton utført, så det føltes ut som det var milliarder av folk overalt utenfor selve templene. Heldigvis litt færre innvendig enn normalt (men det endret seg da løpingen var over), men det var en utfordring å finne veier som ikke var stengt av. Enig i at det er en fordel med flere dager på området. Selv om de store templene er flotte, ble favorittene mine de mindre besøkte, hvor jeg kunne tusle rundt alene og føle meg som en oppdager på 1800-tallet.
Jeg har i mange år drømt om at besøge Angkor Wat så dejligt din fine beskrivelse og billeder tog mig til stedet. Jeg ved ikke hvorfor det ikke er blevet til noget endnu men tror det er menneskemængden der lidt har afskrækket mig 😉 Det er rart at læse at selv om der er rigtig mange mennesker er det stadig unikt og værd at besøge. Skønt at du også beskriver de andre tempel områder dem har jeg ikke rigtig læst om før.
Tak for en dejlig tur til Cambodia 🙂
/Annette
Altså, det er så frekt å komme sent og stille seg foran dem som sørget for å være ute i god tid for å sikre seg en god plass! Men sånn blir det jo lett på steder som oversvømmes av turister. For øvrig er jeg helt enig med deg når det gjelder påkledning. Det er i grunnen ikke så vanskelig å sette seg litt inn i hva som er respektfullt og ikke når man besøker steder rundt omkring i verden.
Ja, det er jo det. Dessverre er det mange som bare tenker på seg selv, og ikke tar hensyn til at man alle har like stor lyst og grunn til å være der. Det samme gjelder også påkledningen til religiøse steder som dette. Jeg fikk høre at det til og med hadde vært mennesker som hadde tatt nakenbilder (!) på templene. Da jeg var der kom til og med en fyr bærende på en sykkel opp trappene på et tempel, men ble stoppet av en vakt før han kom til toppen. Folk finner på de merkeligste ting. Skulle sett reaksjonene dersom noen dro nakne i en kirke, eller kom bærende med sykkelen sin på skulderen inn i kirkerommet. Når man reiser til fremmende kulturer, har man selv ansvar for å sette seg inn i skikkene og reglene til stedet man besøker, og følge disse. Ikke rart at turister nå blir sett ned på og ønsket bort derfra når så mange ikke velger å respektere stedene man reiser til.
Flotte bilder og bra beskrevet. Angkor er et av landene på listen min.
Takk skal du ha, Laila! Angkor er et mektig sted å besøke, til tross for alle menneskene. 🙂
Flotte bilder, spesielt av soloppgangen! Var ikke klar over at Angkor Wat er laget for å likne på Meru, da lærte jeg noe nytt i dag også 🙂 Synes du har vært veldig flink til å skjule menneskene på mange av bildene, det er jo såååå mange folk der!
Jeg synes det var veldig greit å ha med en guide rundt omkring, da de er flinke til å finne små detaljer og gode vinkler å ta bilder fra. Har ikke sett soloppgangen ved Angkor Wat, men har fått med meg solnedgang ved Phnom Bakheng. Det var veldig fint, men nesten mer underholdende å ta bilde av alle menneskene som tok bilder…
Tusen takk for det! Haha, ja, det med å skjule andre mennesker er ikke alltid så lett altså.. Så man blir jo en kløpper på det etter hvert ?
Jeg hadde bare med meg skriftlig «guide», samt kommentarer fra guiden, så det blir jo ikke helt det samme som the real thing. Likevel var det flott å bare kunne tusle rundt i historien på egenhånd, og føle på stedet. ?