9 alternative templer i Angkor

Angkor-komplekset i Kambodsja er gigantisk, men de fleste holder seg til de tre største templene, Angkor Wat, Bayon og Ta Prohm. Nedenfor kommer en liste på ni andre, mindre besøkte templer som også er verdt å stoppe innom.

Det store området Angkor var khmerrikets sentrum da de for rundt tusen år siden regjerte i store deler av Sørøst-Asia. Denne mektige sivilisasjonen gikk til slutt under på 1400-tallet, og de store, imponerende bygningene de etterlot seg ble svelget opp av jungelen, og forsvant ut av tiden.

Nå er området for lengst oppdaget av turisthordene, og rundt to millioner mennesker besøker årlig templene i Angkor. Det er kanskje ikke så overraskende da at det fort blir trangt om plassen ved de mest populære tempelkompleksene. Angkor har visstnok over tusen templer og strukturer, så det finnes heldigvis råd for de som ønsker å besøke templer uten å stå i stampe.

Angkor Wat, Bayon og Ta Prohm kalles ofte the small curcuit, mens de jeg beskriver i dette innlegget hører til the big circuit. Felles for de fleste av dem er at besøkstallene er mindre, og man har muligheten til å utforske mange av dem for seg selv. Her kan man vandre rundt stort sett uten begrensninger, både høyt og lavt. Likevel må man huske at til tross for at mange av disse bygningene ser ut som falleferdige ruiner, er de fortsatt religiøse templer med stor betydning for både de lokale og verdenshistorien, og må respekteres deretter.

  • Jeg har tidligere skrevet om besøket på de tre mest kjente tempelområdene i Angkor, les mer her.

Banteay Kdei

Dersom man vil utforske et tempel som berømte Ta Prohm, men uten alle turistene, kan man ta turen til Banteay Kdei. Dette stedet er som en miniversjon av det mer kjente Tomb Raider-tempelet. Tempelet ble bygget på 1200-tallet i bayonstil, men man vet ikke hvem det ble bygget til. Banteay Kdei er buddhistisk, og har vært bosatt av munker gjennom århundrene. Tempelet virker i dag noe falleferdig, og naturen har på mange måter tatt over. Likevel er dette stedet et fascinerende skue, og ble fort et av favorittemplene mine i Angkor.

Ta Som

Ta Som er annet lite tempel som er overlesset av røtter i alle retninger. Tempelet ble bygget på slutten av 1100-tallet av kong Jayavarman VII til ære for sin far Dharanindravarman II (enkle navn altså), som var konge før han. Tempelet er i likhet med Ta Prohm og Banteay Kdei stort sett urestaurert, og naturen har derfor også her tatt over. Legg merke til ansiktene i Bayon-stil på de imponerende inngangs- og utgangsportene. Ta Som er også en favoritt!

Banteay Srei

Dette tempelområdet skiller seg ut fra de andre på denne listen. For det første ligger stedet relativt langt unna de andre, for det andre har steinene en rødlig tone, og for det tredje er utskjæringene her noe av det mest imponerende på hele Angkor-komplekset. Stedet kalles faktisk kvinnetempelet, fordi utskjæringene er så vakre og delikate at man ikke trodde de kunne vært laget av noe annet enn kvinnehender. Banteay Srei ble bygget allerede på 900-tallet og dedisert til den hinduistiske guden Shiva. Tempelet er vel det eneste jeg besøkte som ikke var bygget av en monark. Dette ble reist av en adelsmann som var rådgiver for en av kongene. Tempelet var mye mindre enn jeg hadde sett for meg, og selv om det ligger over tre mil utenfor Siem Reap er det absolutt verdt et besøk.

East Mebon

Dette tempelet stod opprinnelig på en kunstig øy, med vann rundt, som nå er tørket inn. En gang i tiden var det dermed bare tilgjengelig med båt. East Mebon, ble i likhet med Banteay Srei, bygget på 900-tallet og dedisert til Shiva. Det kalles ofte elefanttempelet på grunn av de imponerende elefantstatuene i stein man finner i hvert hjørne av den kvadrate tempelbasen. Tempelet består av tre ulike nivåer, hvor man kan gå helt opp til det øverste nivået hvor tårnene står, dersom man ønsker. På hver side av inngangen har man dessuten flotte statuer av løver, så selv om tempelet er kult nok i seg selv – bør man absolutt besøke det på grunn av alle de imponerende statuene.

Pre Rup

Pre Rup er bygget i samme tidsperiode og i omtrent samme stil som elefanttempelet, East Mebon. Også Pre Rup er bygget som et slags tempelfjell med tre ulike nivåer, og har en gylden rødfarge. Navnet betyr noe slik som «å snu kroppen», og det spekuleres derfor i om at tempelet ble brukt til kremasjoner. Pre Rup er i dag et populært sted å samles for solnedgangen, så her ankommer turister i store flokker når solen begynner sin ferd nedover himmelen. Solnedgangen herfra høres kanskje mer spennende ut enn den er. Solen går altså ikke ned bak andre templer og skaper spennende silhuetter – den forsvinner bak trær og buskas. Pre Rup er kanskje ikke det første tempelet jeg ville foreslått, men ønsker man å besøke et tempel med få andre besøkende – er Pre Rup perfekt å besøke på dagtid.

Neak Pean

Dette tempelet er ganske unikt. Det kalles vanntempelet, og med god grunn. Det ligger på en liten, rund kunstig øy med vann rundt. For å komme ut til tempelet, må man vandre langs en ganske lang trepromenade over sump og myr. Navnet Neak Pean betyr de sammentvinnede slanger, og kommer av slangeskulpturene som går langs bunnen av tempelet. Tempelet er buddhistisk, og skal symbolisere en innsjø i Himalaya, hvor vannet sies å kurere all sykdom, og tempelet skal ha blitt bygget for medisinske formål. I forhold til de andre templene i Angkor, er Neak Pean mindre imponerende, men likevel verdt et stopp om man har tid.

På grunn av motlys ble det ikke noe annet bilde fra Neak Pean enn dette på vei dit

Ta Keo

Som så mange templer i Angkor, er også Ta Keo dedisert til guden Shiva. Tempelet er bygget nesten som en pyramide, med flere nivåer som blir mindre desto lenger opp man kommer. Ta Keo skal symbolsk avbilde Merufjellet, som er hjemstedet til de hinduistiske gudene. Ta Keo var faktisk den høyeste khmer-pyramiden i det første årtusen. Tempelet er av en eller annen grunn ufullstendig, og derfor mer sparsommelig dekorert enn mange av de andre templene. Likevel syntes jeg det var et flott skue, og gøy å klatre til topps!

Baphoun

Dette tempelet ligger inne i storbyen Angkor Thom, i nærheten av det svært populære tempelet Bayon. Til tross for sin plassering og nærhet til Bayon, var det bare en brøkdel turister å se ved Baphoun. Templet, ble i likhet med mange andre, bygget på 1200-tallet og dedisert til Shiva. Nå til dags er det 34 meter høyt, men en gang strakte det seg 50 meter til vers. På 1400-tallet ble Baphoun omgjort til buddhistisk tempel, og det ble bygget en 70 meter lang statue av en liggende Buddha på vestsiden av tempelet. Denne kan man så vidt fortsatt se i dag, på grunn av omfattende restaureringer. Ganske imponerende!

Preah Khan

Nordøst for Angkor Thom ligger det svære, delvis restaurerte tempelet Preah Khan. Også dette tempelet ble reist av kong Jayavarman VII til sin far, i likhet med flere andre, på 1100-tallet. Navnet Preah Khan, betyr det kongelige sverd. Over 400 guder og helligdommer ble tilbedd her, og de fikk alle både klær, mat, parfyme og til og med myggnett av Angkors innbyggere. Preah Khan fungerte som både som tempel, sentrum og buddhistisk universitet. Her bodde det nesten 100,000 mennesker, inkludert 1,000 lærere og 1,000 dansere – og en ku med forgylte horn. Dette er et imponerende tempel, og desto lenger inn i bygningen man beveger seg, desto mindre restaurert er tempelet. Det føles derfor som en slags tidsreise, hvor man til stadighet beveger seg bakover i tid. Eller framover, alt ettersom hvordan man ser på det.

Andre templer som er lite besøkte

Prasat Kravan er et rødt, lite tempel fra 921. Det består av fem tårn på en opphevet plattform. Det er svært lite, og ser i grunn ikke så spesielt annerledes eller imponerende ut sammenlignet med de andre templene på listen. Likevel har tempelet noen flotte steinrelieffer på innsiden, blant annet av hinduistiske guddommer.

Banteay Thom ligger virkelig utenfor allfarvei. Hit kommer du deg bare til fots (eller sykkel i de tørre månedene) etter et par kilometers gange. Tempelet er svært medtatt, men likevel gøy å utforske. Her er du mest sannsynlig helt alene!

Baksei Chamkrong er et lite pyramidetempel i nærheten av sørporten til Angkor, hvor man kan klatre til topps om man vil. Tempelet ser noe enkelt ut fra utsiden, men har mange flotte utskjæringer.

Preah Pithu er en klynge med fem små templer fra forskjellige tidsepoker, som ofte besøkes sammen.

Ellers finner man små og store templer nærmest overalt man ferdes i Angkor. Farter man rundt i tuktuk eller på sykkel har man derfor friheten til å stoppe når man vil, hvor man vil.

Planlegging av besøket til Angkor-komplekset

Man får kjøpt tre typer billetter til tempelkomplekset, 1-dagsbillett, 3-dagersbillett og 7-dagersbillett. Fra og med 1. februar 2017 koster 1-dagersbilletten 37 USD, 3-dagersbilletten koster 62 USD og 7-dagersbilletten koster 72 USD. Jeg tilbrakte selv tre dager på Angkor-komplekset, og anbefaler det som et minimum dersom man er interessert å fordype seg i området.

Det finnes både guidede turer i buss, minibuss, taxi og sykkel rundt på komplekset, men jeg valgte å bestille tuktuk gjennom hotellet jeg bodde på. Den billigste dagen betalte jeg bare 15 dollar for turen, mens den dyreste dagen betalte jeg 35 dollar (men da delte jeg tuktuken med en australsk kvinne, så vi delte kostnadene), og da så vi både soloppgangen og dro til Banteay Srei. Ved å leie tuktuk har man friheten til å legge opp til hvor man ønsker å dra selv, og hvor lang tid man selv ønsker å bruke på hvert sted.

Husk forresten å ha med deg godt med vann (det er VARMT og særdeles fuktig), og en lommelykt dersom du besøker stedet for soloppgangen eller solnedgangen. Det blir fort mørkt!

Har du besøkt Angkor selv, eller er stedet på reiseønskelisten din? Hvis du har vært der; hvilket tempel ble favoritten?




Renate

Reisegal nordlending med bøttevis av eventyrlyst.

9 Comments
  1. Hej Renate,

    Sikke nogle smukke billeder. Jeg vil, så gerne besøge Angkor en dag og når jeg ser dine smukke billeder, kan jeg godt forstå at det er et af verden 7. vidundere. Dejligt at se og læse om de andre templer i området, det er ikke så ofte at jeg har set beskrivelser om dem. Det er da bestemt oplevelser til mange dage i det område. Tak for inspiration og tips, Renate.

    /Annette

    1. Angkor burde virkelig ha vært på listen over verdens syv underverk! Men på samme tid, så er det jo så fryktelig mange fantastiske historiske steder der ute. Så skjønner at det er vanskelig å velge. 😉 Håper dere får muligheten til å besøke Angkor-komplekset. Jeg er sikker på at dere ville likt det 🙂

  2. Angkor er et utrolig flott sted! Hadde kun tid til å ta small circle når jeg var der, og skulle gjerne vært på steder med mindre mennesker. Var uansett et helt utrolig sted, men kommer gjerne tilbake for å se på noen av stedene du har nevnt her. Ser at prisen har gått opp ganske mye. Mener å huske at jeg betalte 20 USD for et dagspass når jeg var der, nesten dobbelt nå! Uansett en lav pris å betale for hva man får igjen av opplevelser 🙂

    1. Jeg var også heldig å besøkte før prisene gikk opp, som du sier så er de jo nå nesten dobbelt så dyre om de var da. Men jeg leste et sted at de ikke hadde rørt prisene på mange, mange år, og at de følte det nå var på tide med en prisjustering. Som du sier så er det jo fortsatt en grei pris for et slikt fantastisk og omfangsrikt sted. 🙂

    1. Så gøy! Håper du får muligheten til å oppleve Angkor-komplekset, og se både de mest kjente og de litt mindre besøkte templene. De er fantastiske alle sammen. 🙂

  3. Det er så godt å se at det er flere som ser verdien av å tilbringe mange dager i Angkor!

    Det begynner å bli lenge siden jeg var der i 2009, og jeg har litt vanskelig for å huske hvilke templer jeg har vært eller ikke vært i. Av disse kjenner jeg helt klart igjen Banteay Srei (husker også at veien dit var veldig lang), East Mebon og Pre Rup. Ikke lett å velge en favoritt, men det var interessant å få sett mange templer og at de var så varierte 🙂

    1. Så absolutt! Den første dagen gav såpass mersmak at jeg hadde blitt trist dersom jeg ikke hadde flere dager tilgjengelig. 🙂 Ja, det var mange flotte og varierte templer å se, som du sier. Da kan det gjerne være vanskelig å velge en favoritt, men selv synes jeg elefantstatuene var imponerende, og det var gøy å kunne klatre til topps på enkelte av templene for å se på utsikten. Dessuten likte jeg svært godt de mindre templene med store røtter hvor naturen så og si hadde tatt over. Mye gøy med andre ord. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.